no related item

شنونده: 3
دریافت: 11
بازدید: 1521

شهریور|93

14

22:45

حيات وحش ايران (گنجينه هاي طبيعت)

روباه شنی

ایران صدا:
روباه شنی، یکی از روباهای بومی کشورمان با جثه ای کوچک‌تر از روباهای معمولی و چهره ای زیبا و جذاب ساکن در مناطق کویری و استپی است.

کارشناس/مهمان: دکتر چگيني,  

در مناطق کویری می‌توان روباه‌های شنی را به فراوانی مشاهده كرد. دلیل آن، وجود شرایط زیست محیطی مناسب در منطقه برای آنهاست. شرایطی مانند آب و هوای مناسب و گرمسیری، دارا بودن دشت‌ها، شنزارها برای استتار و پوشش مناسب، و وجود شكارها و غذاهای فراوان، از مهم‌ترین این شرایط هستند. به گونه‌ای كه در یك تپه لانه‌ای با 9 روباه یافت شد. روباه‌ها بسیار زیرك هستند. لانه‌های آنها به طور معمول چند دهانه دارد. كاربرد این دهانه‌ها برای در اختیار داشتن چند مسیر فرار، برای گریز از دست دشمنان است. معمولاً در اطراف لانه، دالان‌های دیگری نیز حفر می‌كنند تا در هنگام احساس خطر بتوانند در این دالان‌ها مخفی بشوند. این دالان‌ها نیز ممكن است در سمت دیگر دهلیز راه خروجی برای فرار داشته باشند.

روباه ها به رنگ‌های گوناگونی از سرخ پریده تا طلایی تا قهوه‌ای شدید دیده می شوند. برخی از روباها موی سیاه خالص دارند.
شکارچیان گاهی روباهان را برای پوست پرمو ونرمشان به دام می‌‌اندازند و در بعضی نقاط دنیا گوشتش را نیز می‌‌خورند. روباه خاکستری تقریباً در میان صخره ها و برگ‌های سایه دار جنگل‌ها ظاهر می‌شود. یا به رنگ محیط‌ها و نواحی دیگر در می‌‌آید. روباهایی که در بیابان‌ها به سر می‌‌برند، موهای پاهایش حرکت را برای روباه آسان می‌‌کند. گوش‌های روباه بیابانی خیلی بزرگ است تا صداهای خفیف شکارچیان یا دشمن خود را میان شن‌ها بشنود. روباه سرخ در جنگل‌ها و کشتزارها زندگی می‌‌کند. جنگل‌ها جای خوب و امنی برای لانه سازی روباه‌هاست. در کشتزارها، روباهان خرگوش، موش، وپرندگان را شکار می‌‌کند. روباه نیز در بعضی اوقات به مرغ‌های خانه‌ای برای جوجه وتخم می‌‌تازد. در تابستان در بعضی اوقات به مزارع نیز حمله می‌‌کند. گوجه و آلو نیز می‌‌خورند. بیشتر روباهان به تنهایی شکار و با یک دیگر هنگام پرورش توله‌های خود زندگی می‌‌کنند. اما برخی از روباهان به صورت گله‌ای و گروهی در طول سال زندگی می‌‌‌کنند. هرچند برخی از روباهان برای خود زمین را برای لانه خود می‌‌کنند. روباهان دیگر ممکن است از لانه‌های آماده جانوران دیگر سود جویند یا ممکن است زیر بوته‌ها یا در شکاف درخت ‌های کهن سال به سر ببرند. روباهان بیابانی شبکه هایی از تونل‌ها زیر شن‌ها می‌‌کنند. لانه آنها حتی در گرمترین هوا خنک باقی می‌‌ماند. سالی یک بار روباه ماده دو تا دوازده توله می‌‌ زاید. مادر از توله در حدود دوماه پرستاری می‌‌کند. پدر نیز کمک به نگهداری توله‌ها می‌‌نماید. درحالی‌که توله‌ها هنوز خیلی کوچک هستند روباه نر لانه را ترک می‌‌گوید و شکار را برای مادر به لانه می‌‌آورد. کمی بعد پدر ومادر هردو برای تغذیه توله‌ها به شکار می‌‌روند. توله‌های روباه بازیگوش هستند. توله‌ای روی توله دیگر می‌‌پرد وبازی‌های شیطنت آمیز می‌‌کنند. برای تمرین شکار نیز پدر ومادر شکار‌هایی به لانه می‌‌آورند. چون توله روباه شش ماهه شد لانه را برای جستجوی خوراک ترک می‌‌گویند.

تهیه کننده اینترنتی: بهنوش بهميي

منبع : اختصاصي ايرانصدا

تهیه کننده برنامه اصلی : بهنوش بهميي,

گوینده : بهنوش بهميي,

صدابردار : بهنوش بهميي,

نویسنده : بهنوش بهميي,

کلید واژه : روباه شني, بهنوش بهميي, جانداري شبگرد, ساکن مناطق استپي و کويري,

تصویر تکمیلی برنامه

تصویر تکمیلی برنامه

تصویر تکمیلی برنامه

 

 
مدت:

12':14"

 

12':14" | صدای اصلی برنامه

 

ایمیل شما:

email icon